Rozhovor s trenérem dorostu Tomášem Synkem

13.09.2016 10:34

Jak zhruba probíhala letní příprava?

Letní přípravu jsme zahájili ve čtvrtek 14. 7. 2016. Přípravu jsem naplánoval na 2 fáze (kondiční a herní). Hlavním tématem prvních 14 dní je většinou nabírání kondice. I u dorostenců tomu není jinak, ale místo běhání v lese nabírají hráči fyzičku přímo na hřišti. „Myslím, že tímto způsobem mají kluci letní přípravu i rádi a vědí, že letní dřina je pro ně důležitá a není tak dlouhá, jako ta zimní“ popisuje trenér dorostu Tomáš Synek

Po skončení nabíraní kondice jsme přešli na herní tréninky, které byly zaměřeny na taktiku, zvykání herního systému a zapracování nových kluků, kteří přišli ze sousedních Šardic, kde dorost skončil. Jedná se o 3 hráče – Adama Benešovského, Jirku Gregoroviče a Jakuba Veselku. Jakub Veselka trénuje s dorostem, ale zápasy hraje se staršími žáky, protože věkově spadá ještě do kategorie starších žáků.


Během letní přípravy bylo naplánováno několik přípravných utkání s týmy -  Rohatce, Ratíškovic, Dubňan

 

Kdo, nebo co, Vás nejvíce překvapilo, zklamalo a naopak potěšilo?

Potěšilo mě, že hráči letní přípravu vzali vážně a na tréninky chodily. Podařilo se nám i odehrát kvalitní přípravné zápasy s týmy, které budou hrát na špici krajské soutěže.


Proběhlo nějaké soustředění?

V letních měsících žádné soustředění nebylo naplánováno. Tréninky probíhaly 3x týdně na hřišti SK Spartak. Soustředění plánujeme až v zimní přestávce.

 

Jaké změny se během léta udály v hráčském kádru?

Z užšího kádru nás opustil dosavadní brankář Marek Šmíd, který letos bude maturovat a dal přednost škole.  Do kádru přišli hráči ze Šardic a také 2 brankáři – Jan Vítek, který k nám přišel z Vracova a Erik Janůšek, který přišel ze Sokolu Žeravice.

 

Jak jste spokojený s kvalitou a šíří hráčského kádru? 
 

Tento tým je spolu již několik let a kluci jsou na sebe zvyklí, vědí, co od sebe mohou čekat. S kvalitou hráčského kádru jsem spokojený. Kluci chtějí na sobě stále pracovat a zlepšovat se. Tým si ale musí zvyknout na větší kvalitu krajské soutěže. Hlavně na to, že týmy v krajské soutěži hrají s větším důrazem v osobních soubojích.

Rád bych přivítal v týmu 2 kvalitní záložníky, aby se konkurence v záložní řadě zvýšila

První sezónu v krajské soutěži bychom se rádi umístili do 5. místa, vím, že kvalitou na to kluci mají. Také ale uznávám, že týmům z Velkých Pavlovic, Mikulova bohužel ještě nemůžeme konkurovat. Kluci z těchto týmů mají lepší techniku, jsou důrazní a velmi rychlý.

 

Na jakém postu, případně v jaké herní činnosti Vás v přípravných zápasech tzv. nejvíce tlačila bota?

Jak už jsem říkal v předchozí otázce. Nejvíce nás tlačí bota v záložní řadě, kde bychom potřebovali 2 záložníky, kteří by zvýšili konkurenci v záloze.

 

V jakém rozestavení bude tedy mužstvo během podzimní části nejčastěji nastupovat? A jakým herním projevem se bude chtít prezentovat?

Nejčastěji hrajeme v rozestavení 4-4-2, ale také umíme zahrát v rozestavení 4-3- 3. Poslední zápas v Mutěnicích jsme hráli systémem 4- 3- 3. Už několik let s tímto týmem se snažíme hrát kombinační fotbal, nenakápovat míče jenom ukvapeně dopředu.Obránci i brankář mají za úkol rozehrávat míče po zemi.

 

Co očekáváte od podzimní části soutěže v 1. třídě?

Více vyrovnaných zápasů než bylo v Okresním přeboru.  V okresním přeboru se pravidelně stávalo, že utkání skončilo za stavu 13:0. V krajské soutěži bude více vyrovnaných zápasů.


Cítíte, že Vaše nelehké činnost nachází patřičnou odezvu v řadách hráčů, potažmo jejich rodičů?

Hráči jsou ve věku 15 – 18 let a všichni víme, že tohle období je nejtěžší. Doufám, že kluci to v hlavách mají srovnané a vědí, co je správné. Pevně věřím, že nikdo s fotbalem neskončí, protože si myslím, že někteří kluci mohou mít z fotbalu i přivýdělky a hrát kvalitní soutěž, jen je potřeba, aby v tomto věku na sobě co nejvíce pracovali, měli z fotbalu radost a chtěli se zlepšovat.

Od rodičů hráčů bohužel nevidím žádnou odezvu. Celkem mě to mrzí, že někteří rodiče se nepřijdou podívat na zápas svého potomka. V minulých letech tento tým hrál krajskou soutěž v kategorii starších žáků. Na zápasy jsme jezdili auty – pravidelně jezdili trenér, vedoucí mužstva a dědeček od našeho hráče Denisa Dujmoviče, nikdo jiný!!! Vždy byl velký problém sehnat třetí auto. Rodiče si vždy našli výmluvu, aby nemuseli vzít auto na zápas

Rád bych také zavedl členský příspěvek od kategorie mladších žáků až po dorost. Členské příspěvky od rodičů by se využily na tréninkové pomůcky, na dopravu, vybavení lékárničky atd. Jednalo by se o částku 1200,- Kč na rok.

Členský příspěvek od rodičů je pouze můj návrh. Samotné rozhodnutí musí učinit vedení SK Spartak Svatobořice – Mistřín, o.s

 

Děkujeme za Vaše velmi otevřené odpovědi a přejeme klidný fotbalový podzim