Rozhovor s trenérem starších žáků Františkem Grmolcem

01.11.2016 09:57

Jak a kdy jste se dostal k trénování mládeže SK Spartak a proč jste se rozhodl trénovat právě fotbal?
 

Můj syn Matěj chtěl jít na nábor do mladší přípravky. Začal jsem s ním chodit pokud možno na každý trénink i zápas a postupně jsem začal spolupracovat s trenéry mladší přípravky Bronislavem Koudelů a Ladislavem Knechtem. Fotbal jsem hrál od žáků v rodných Hovoranech a přes kyjovský dorost jsem v 18 letech začal nastupovat za A mužstvo. Fotbal je tedy moje celoživotní záliba

 

Mohl byste nám prosím popsat stav mládežnického fotbalu ve Svatobořicích – Mistříně?
 

Mládež máme podle mého mínění solidní. Náš dorost – hráči převážně ročníku 1999 – 2000 hrají první rok krajskou soutěž a úspěšně. Starší žáci doplácejí na slabší ročníky. Velmi úspěšný už šestý rok je ročník 2004, který od přípravky patří mezi nejlepší na okrese a potvrzuje to i letos průběžným prvním místem v okresním přeboru. Je velká škoda, že toto mužstvo muselo opustit krajskou soutěž. Určitě by se v kraji prosadilo.

Bohužel za tímto ročníkem jsou tři ročníky početně velmi slabé. Velkou nadějí je nyní mladší přípravky ročník 2008 a mladší trenéra Pavla Foltýna. Tito kluci a hlavně zájem rodičů je záruka, že by to mohlo fungovat.

 

Čeho byste chtěl jako trenér v příští sezóně se svými svěřenci dosáhnout, resp. co byste děti chtěl naučit?
 

V příští sezóně celý ročník 2004 (8 hráčů) přejde do starších žáků. Chtěl bych, aby všichni kluci zůstali i nadále pohromadě, hráli kombinační, pohledný a zároveň útočný fotbal. Taky si přeji, ať jsou i nadále správnou partou.

 

V dnešní době je složité do oddílů sehnat chlapce, dá se s tím nějak pracovat? 
 

Těch důvodů v dnešní době je mnoho, ale je to i o rodičích, jak hodně své dítě ve fotbale podporují. Pokud ho tam dávají jen jako na kroužek, tak se není čemu divit. Zájem o sport je malý a pak žáci základních škol neumí udělat jednoduché cviky

 

Chystáte se s týmem na nějaké zimní halové turnaje popř. nějaké zimní soustředění?
 

S mladšími žáky zimní soustředění nechystáme. Celou zimní přestávku se budeme 2 krát týdně připravovat v tělocvičně ZŠ. V lednu a únoru jsme mladší žáky přihlásily na kvalitně obsazenou Okresní halovou ligu v Lužicích. Budeme hrát celkem 5 turnajů. Minulý rok jsme na tomto turnaji naše mladší žáky hlavní organizátor – OFS Hodonín označil za velmi příjemné překvapení celého turnaje.

 

Mimo fotbal, jaké je Vaše běžné zaměstnání atd. povězte nám něco o sobě, jak byste se charakterizoval
 

Pracuji ve Šroubárně Kyjově. Jsem ženatý, mám tři děti a tři vnoučata.

 

Je těžké skloubit trénování se zaměstnáním, rodinou a dalšími povinnostmi?
 

Pracuji na směny, tak to mám s tréninky někdy dost složité. Naopak doma i se synem máme velké pochopení, protože manželka nevynechá téměř žádné naše utkání. Ostatní domácí povinnosti musím dělat mimo tréninky a zápasy. Na rodinné posezení s vnoučaty během sezóny není mnoho času.

 

Jak si vede družstvo mladších žáků v této sezóně?
 

Družstvo mladších žáků SK Spartak tvoří převážně hráči ročníku 2004. Dvě sezóny hráli úspěšně krajskou soutěž, což potvrzují letos v okresním přeboru průběžně prvním místem ze 14 týmů. Pro mě je ale důležité, aby i nadále hráli pěkný fotbal, sport je bavil a snad tito kluci a holky jsou budoucností SK Spartak